דילוג לתוכן הראשי

אוסטאופורוזיס ושברים באסטמה במטופלת בסטרואידים דרך הפה ובשאיפה - קובי עזרא

סיכון מוגבר למחלת אוסטאופורוזיס ושברים בעצמות בקרב חולי אסטמה במטופלת בסטרואידים דרך הפה ו/או בשאיפה - קובי עזרא. להלן שני מחקרי בקרת מקרים מבוססי אוכלוסייה.

אוסטאופורוזיס ושברים באסטמה במטופלת בסטרואידים דרך הפה ובשאיפה - קובי עזרא


סטרואידים בשאיפה (ICS) וסטרואידים אוראלים בבליעה כלומר כדורים (OCS) נמצאים בשימוש נרחב לטיפול במחלת האסטמה. עם זאת, הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בעצמות (FF) עקב סטרואידים באסטמה אינו מבוסס היטב. 


שיטות ערכו שני מחקרי בקרה מקוננים תוך שימוש בנתונים מקושרים ממאגרי הנתונים של מחקר קליני (Clinical Practice Research Datalink) וסטטיסטיקה של פרקי בית חולים (HES). באמצעות קבוצה של חולי אסתמה, זיהו בנפרד מטופלים עם אוסטאופורוזיס או שברים בעצמות ובקרת התאמה בין מגדר, גיל ותרגול. 

אוסטאופורוזיס, אסטמה, סטרואידים,  קובי עזרא

נעשה שימוש ברגרסיה לוגיסטית מותנית לקביעת הקשר בין חשיפה לסטרואידים בשאיפה ואוראלים בבליעה, לבין הסיכון לאוסטאופורוזיס או שברים בעצמות. חושבה גם השכיחות של חולים שקיבלו לפחות ביספוספונט אחד.


התוצאות היה קשר בין המינון לתגובה בין המינון המצטבר לבין מספר המרשמים לאוראלים בבליעה / סטרואידים בשאיפה בשנה הקודמת, לבין הסיכון לאוסטאופורוזיס או שברים בעצמות. לאחר התאמה, אנשים שקיבלו יותר מרשמים לסטרואידים אוראלים בבליעה (≥9 לעומת 0) היו בסיכון של 4.50 (95% CI 3.21 עד 6.11) ו- 2.16 (95% CI 1.56-3.32) בסיכון לאוסטאופורוזיס ושברים בעצמות בהתאמה. 

לסטרואידים בשאיפה (≥11 לעומת 0) ה- ORs היו 1.60 (95% CI 1.22 עד 2.10) ו- 1.31 (95% CI 1.02 עד 1.68). למינון המצטבר הייתה השפעה דומה, כאשר אלו שקיבלו יותר אוראלים בבליעה או סטרואידים בשאיפה היו בסיכון גדול יותר. 

השכיחות של חולים שלקחו ≥9 סטרואידים אוראלים בבליעה ולפחות מרשם ביספוספונט אחד הייתה רק 50.6% ו- 48.4% לאוסטאופורוזיס ושברים בעצמות בהתאמה.


מסקנות הממצאים מראים כי חשיפה לסטרואידים אוראלים או לסטרואידים בשאיפה מהווה גורם סיכון עצמאי לבריאות העצם בקרב חולי אסתמה. 

לכן מומלץ להשתמש בסטרואידים ברמה הנמוכה ביותר האפשרית לשמירה על בקרת האסטמה.


מקור: http://dx.doi.org/10.1136/thoraxjnl-2020-215664


קובי עזרא Ph.D מספר על טיפולים טבעיים באלרגיות, אלרגיות לגורמים חיצוניים, אלרגיה לאבק אלרגיות למזון, סוגים של דרכי טיפול באלרגיה ועוד.

קובי עזרא Ph.D מסביר אודות מחלת אסטמה (קצרת הנשימה) או גנחת הסימפונות הינה מחלה דלקתית חסימתית של מערכת הנשימה בתחתונה.

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

אסטמה אסתמה קובי עזרא

אסטמה  ויש האומרים  אסתמה  היא מחלה כרונית דלקתית של מערכת הנשימה התחתונה.  אסטמה  הינה דלקת כרונית של הסמפונות (צינורות דרכי הנשימה) ומערכת הנשימה. מחלת האסטמה מוכרת לרפואה כ- 2000 שנה, המחלה תוארה לראשונה בכתביו של היפוקרטס - אבי הרפואה.  בהתקף אסטמה ( קוצר נשימה ) מלבד הקושי לנשום, הרירית הדלקתית אשר בסמפונות ובדרכי הנשימה מגיבה באופן קיצוני לגירויים שנמצאים מחוץ לגוף, (אלרגנים, זיהומים, שינויי טמפרטורה ועוד גורמים נוספים). המצב הנ"ל גורם לתגובת היתר של הרירית, עלול להימשך תקופות בלתי מוגדרות, ממספר שעות ועד ימים. ההתקף עשוי לחזור ולהתרחש, וגורם לכך שכל גירוי חיצוני מלווה בהתכווצות הסמפונות וקושי בנשימה.  חילוף הגזים או קליטת החמצן אם תירצו, מתבצעת בכלי הדם הקטנים ביותר (קפילרים). בנקודה זו מוחלפים הגזים - החמצן ניקשר אל מולקולת הברזל המצויה בכדורית הדם האדומה, והיא מצידה משחרר את תוצר הפסולת שהותירו התאים - דו-תחמוצת הפחמן (co2). ישנם מספר גורמים עיקריים לקושי בנשימה • התכווצות שרירי הסמפונות  • נפיחות בסמפונות  • ריר סמיך בסמפונות ישנה גם דלקת של הסמפונות שגורמת לשינויים בדרכ

אסתמה ורכיבי תזונה

אסתמה ורכיבי תזונה אסתמה ורכיבי תזונה , ישנם חומרי תזונה שונים אשר מסייעים לנו לטפל ולאזן את התקפי האסתמה. זה בדיוק כמו שיש אנשים הסובלים ה אסתמה  חמורה ריכוזים נמוכים בדם של ויטמין C – אסקורבט (ascorbate), במיוחד גברים וילדים. ויטמין C הינו אחד הויטמינים נוגדי החמצון העיקריים שמצוי ברמות גבוהות בנוזל החוץ התאי של רירית הריאה וצריכת ויטמין C נמוכה נמצאים קשורה לבעיות בתפקוד ריאתי. אסתמה  הינה מחלה כרונית המערבת את מערכת הנשימה התחתונה, דרכי הנשימה מדי פעם מתכווצות, עקב התגובה הדלקתית, כך שקנה הנשימה מכווץ ומלא בריר (כמויות עודפות של ליחה), לעתים קרובות בתגובה לאחד או יותר מגורמים. גורמים עשויים להצית התקף אסתמה הם, כגון: חשיפה לממריץ סביבתי ואלרגנים. אוויר קר, אוויר חם ולח, פעילות גופנית או מאמץ אחר, מתח נפשי עלול לעורר התקף  אסטמה . היצרות דרכי הנשימה גורמת לתסמינים כגון: צפצופים, קוצר נשימה, לחץ בחזה ושיעול. אסתמה וויטמין C טיפול יעיל במחלת ה אסתמה  הוא זמין, בטוחה ונוח עם ויטמין C. אל יש מהבין את הצרכים והמינון, כלומר שהדרישה היחידה היא לקחת מספיק ויטמין C על מנת שהטי

אסטמה ואנטי-אוקסידנטים

אסטמה ואנטי-אוקסידנטים ויטמינים אסטמה הינה הפרעה דלקתית כרונית של דרכי הנשימה הנשימה התחתונות, אסטמה מתאפיינת בדלקת בדרכי הנשימה בסימפונות וכך ייצור מוגבר של ריר ותגובתיות יתר של דרכי הנשימה התחתונות. הסימפטומים של ה אסטמה , כתוצאה מהנ"ל, כוללים צפצופים, שיעול וקוצר נשימה. אסטמה היא מחלה המערכת תהליכים רבים (multifactorial) עם כמובן מרכיבים גנטיים, אלרגיים, סביבתיים, זיהומים, רגשיים-נפשיים, ותזונתיים. הפתופיזיולוגיה הבסיסית של אסטמה היא דלקת בדרכי המשימה התחתונות בעץ הברונכיאלי. התהליך הדלקתי באסתמה כתוצאה מתגובה חריגה של תאי-CD4  T של מערכת החיסונית. במחלה נוצרים ציטוקינים כוללים לרבות interleukin-4 (IL-4), IL-5, IL-6, IL-9, IL-10, IL-13, אשר מעודדים את יצירת וגיוס תאי הפיטום, בזופילים, אאוזינופילים, ו- תאי-B, שכולם מעורבים בתגובה הדלקתית, והתגובה האלרגנית. ב אסטמה , הזרוע של תגובת מהערכת החיסונית פעילה יתר על מידה. ניתן להבין כי ב חולי אסטמה  ישנה מעורבות של פעילות יתר-חיסונית, גנטיקה. גם וירוסים, פטריות, רעילות מתכות כבדות, תזונה, וזיהום יכולים לתרום לתחלואה.